Рейдерству – ні! Позитивні зміни у законодавстві унеможливлюють рейдерські захоплення

Нещодавно Україна зробила важливий крок уперед у напрямі захисту права власності громадян. Зокрема, Президентом України було підписано ухвалений Верховною Радою законопроект №5067, у якому зазначені більш жорсткі механізми, що усувають прогалини діючого законодавства та окреслюють шляхи протидії застосуванню існуючих рейдерських схем.

Головне нововведення у законі – кримінальна відповідальність державних реєстраторів, замовників та інших осіб, причетних до рейдерських захватів, яка тягне за собою до 8 років позбавлення волі та конфіскацію усього майна. 

Документом запроваджено обов’язкове нотаріальне посвідчення волевиявлення, що ініціювало зміни у реєстрах бізнесу та нерухомості. Законом також передбачений механізм «відсіювання» підроблених судових рішень: відтепер зміни у реєстрах за рішенням судів можливо проводити лише за наявності таких рішень у Єдиному реєстрі судових рішень.

Додатково, у рамках боротьби з рейдерством, законопроектом введено в дію систему СМС повідомлення власників нерухомого майна та керівників компаній про будь-які зміни у реєстрі, які стосуються їхньої власності. Окрім цієї інформації, власники можуть дізнаватися, хто з користувачів реєстру цікавився їхнім майном, і, у разі протиправних змін у реєстрі, за офіційною заявою отримують право блокувати будь-яку дію на термін до 10 днів.